Din guide til Firenze

Finn tips om restauranter, hotell, severdigheter, shopping, uteliv og mye mer.

Historie - Firenze

Det sies at byen Firenze grunnlegges av romerne i år 59 f.Kr., selv om det er funnet spor på bosetting fra førhistorisk tid. På 400 og 500-tallet utspilles det her flere kriger mellom gotere og bysantiske ”barbarer”.

I 552 tar goterne byen, og like etter administreres Firenze av bysanterne, og deretter lombardene. Noen hundre år senere begynner kirken å øke sin kontroll over makten, og biskopene får innflytelse. Samtidig blir byen del av det nye romerske imperiet.

Keiser Henrik IV forsøker å innta byen i 1082, men klarer det ikke. Misnøyen med biskopene øker med demontrasjoner, opptøyer og misnøye etter 1100. Befolkningen har i praksis dannet sin egen kommune, som kjemper mot keiseren. Byen er på samme tid i strid med nabobyene, med Pisa og Siena i spissen.

På 1200-tallet blomstrer konflikten mellom ”ghibellini” og ”guelfi” for fullt, altså mellom de som støttet keiseren og de som støttet paven i tiden med tomrom etter Henrik IVs død. På denne tiden får de ulike religiøse ordnene, som fransiskanerne og domenikanerne, fotfeste her. Handelsmennene får meget stor makt, og byen blir en av de viktigste i Europa mht innflytelse og ressurser. Men på midten av 1300-tallet svekker pest og borgerkrig mellom klasser byens status.

På midten av 1400-tallet øker interessen for de antikke sivilisasjonene i Hellas og Roma, og slik fødes ”humanismen” og renessansen. Litteratur, vitenskap, kunst og mennesket settes i sentrum. Lorenzo ”il magnifico” styrer byen, men uten å komme i større konflikter med de republikanske institusjonene. Men med hans død i 1492 svekkes Medici-familiens innflytelse. Biskopen Savonarola ser muligheten, støttet av deler av befolkningen, til å utfordre familiens posisjon med et råd. Men han ender opp brent på Piazza della Signoria, etter at paven støtter Medici.

På 1600-tallet svekkes byens stilling med svake hertuger og lite fysisk spillerom i området rundt byen, dominert av sterke og sentraliserte stater. Økonomien nærmer seg en krise. Lorena-familien tar over, og en viss opptur starter. Kunstnerisk tar de med seg den ny-klassisistiske stilen.

Italia samles i 1861, og senere er Firenze landets hovedstad før Roma inkluderes i den nye staten.


Finn et perfekt hotell i Firenze

Gjennom det anerkjente hotellbyrået Hotell.no kan vi nå tilby hotell i alle prisklasser, fra vandrerhjem til luksushotell. Søk og bestill her:
Sponsede lenker

Flere reiseguider

Regn om valuta

Privacy Policy