Din guide til Firenze

Finn tips om restauranter, hotell, severdigheter, shopping, uteliv og mye mer.

Mat og drikke - Firenze

http://firenze.webby.no/db/fileupload/San_Gimignano.jpgI Toscana spiser man som regel enkelt og smakfylt. Det er derfor masser av brød og olje, og meget godt sådan!

Et must for de kjøttglade er den lokale spesialiteten ”bistecca alla fiorentina”. Dette er en gigantisk oksestek som legges på grillen. Den var borte fra menyen en periode ettersom den serveres med benet, men er friskmeldt og har nå sin renessanse. Man betaler den i vekt, så spesifiser hvor sulten du er. Vær også obs på at den gjerne er rå innerst, så si fra på forhånd om du ikke liker for mye rødt kjøtt. Prøv også de mange andre kjøttrettene som forberedes på grillen: okse (manzo), villsvin (cinghiale), hjort (cervo) og hare (coniglio).

Man er glade i bønner (fagioli) i Toscana. Ofte serveres de med olivenolje. Brødet i Toscana er som regel uten salt. Vanlig som forrett er ”pinzimonio”, hvis innhold varierer etter sesong gitt at det bare skal serveres friske råvarer og olivenolje. Prøv også kyllingretten ”pollo alla fiorentina”.

Når det gjelder fisk er det ikke et kjempestort tilbud, men det finnes! Blekksprut er populært, forsøk ”calamari in zimino” (med grønnsaker og tomat). Ellers liker man godt tunfisk og noe som tilsvarer norsk baccalao (baccalà) av torsk.

Ingenting i veien med pizzaen i Firenze. Den har gjerne ekstra tynn bunn, og ofte liker de den noe sprø. Ønsker du en mykere og fyldigere bunn, kan du be om ”doppia pasta”.

Is må man ha, og som ellers i Italia er det mange gode smaker og spesialiteter. Firenze og Toscana er kjent for sin ”crema fiorentina”, også kalt ”gelato buontalenti”. Andre søtsaker som kan smakes er schiacciata (best med fyll), castagnaccio og fritelle.

Vin kan benyttes både i og til maten. Ikke uventet er det Chianti som dominerer vintilbudet i Firenze. Chianti har gjerne fire opprinnelsessteder. Åsene mellom Firenze og Siena gir opphavet til Chianti Classico, mens de andre opphavene er i navnene til Chianti Colli Fiorentini, Chianti Rufina og Chianti di Montespertoli. Av andre kjente merker er det verdt å smake på ”Brunello di Montalcino” og ”Vino Nobile di Montepulciano”. Av hvitviner få med deg ”Vernaccia di San Gimignano”.

Ellers har man ofte i Toscana ”vinsanto”, som tidligere gjerne ble gitt til gjester og trolig til nattverd. Denne tilberedes etter gamle og tradisjonelle metoder.

En vanlig måte å inndele vin i Italia er ved hjelp av benevnelsene Doc og Docg, men disse går hovedsaklig på om hvorvidt det er kontrollert at druene stammer fra det oppgitte området. Disse flaskene er som regel dyrere, men det er ingenting i veien for å smake særdeles gode viner som enten er ”husets” eller er benevnet ”Indicazione Tipica”.


Finn et perfekt hotell i Firenze

Gjennom det anerkjente hotellbyrået Hotell.no kan vi nå tilby hotell i alle prisklasser, fra vandrerhjem til luksushotell. Søk og bestill her:
Sponsede lenker

Flere reiseguider

Regn om valuta

Privacy Policy